Kreis Geithain

Kreis Geithain var en Landkreis som eksisterte i Bezirk Leipzig i Den tyske demokratiske republikk (DDR) fra 1952 til 1990, med hovedsete i Geithain. Kretsen ble i 1952 dannet av deler av de tidligere distriktene Amtshauptmannschaft Rochlitz og Amtshauptmannschaft Borna som ble opprettet i Kongeriket Sachsen i 1874.

Etter Tysklands gjenforening fortsatte den å eksistere fra 1990 til 1994 innenfor Fristaten Sachsen som Landkreis Geithain. Den 1 best fuel belt. august 1994 ble kretsen slått sammen med Landkreis Borna og Landkreis Leipzig-Land til den nye kretsen Landkreis Leipziger Land som eksisterte frem til 2008.

Under reformen ble også de tre kommunene Breitenborn, Langenleube-Oberhain og Niedersteinbach en del av den nye kretsen Landkreis Mittweida, mens de fire kommunene Ballendorf, Buchheim, Bad Lausick og Ebersbach ble en del av den nye Muldentalkreis camelbak bottle belt.

Kreis Borna befant seg i det sørlige grenseområdet av Leipziger Tieflandsbucht sør for Leipzig. Den ble gjennomstrømmet av elvene Weißen Elster og Pleiße.

De viktigstede stedene i kretsen ved siden av Geithain var byene Bad Lausick, Frohburg, og Kohren-Sahlis, såvel som kommunene Narsdorf, Niedersteinbach og Tautenhain.